Ga verder naar de inhoud

Over de abdijen

Mmmonk verzamelt de manuscripten van vier belangrijke Vlaamse middeleeuwse abdijen: de Sint-Baafsabdij in Gent (°7de eeuw), de Sint-Pietersabdij in Gent (°7de eeuw), Ten Duinen in Koksijde (°1138) en Ter Doest in Lissewege (°1175). Lees hier hoe deze benedictijnen- en cisterciënzerabdijen ontstonden, hoogtepunten kenden, en uiteindelijk werden opgeheven.

Geschiedenis per abdij

De abdijen van Sint-Baafs en Sint-Pieters

Van Amandus en Bavo tot het Spanjaardenkasteel en het Sint-Baafskapittel. Ontdek hier het verhaal van de machtigste benedictijnenabdijen van Vlaanderen.

De Abdij van Ten Duinen

Van een kluizenaarsgemeenschap naar geliefde dochter van de machtige abdij van Clairvaux. Lees hier hoe de Duinenmonniken hun plek veroverden in de duinen nabij Koksijde, vluchtten voor Beeldenstormers, en uiteindelijk verhuisden naar Brugge.

De Abdij van Ter Doest

Ontstaan als een dochter van de abdij van Ten Duinen, maar zelf uitgegroeid tot een belangrijke abdij met verstrekkende culturele en economische invloed. Lees hier hoe de abdij bloeide tot de 16de eeuw en hoe ze nadien werd opgeslorpt door Ten Duinen.

Aantallen per abdij

Van de vier abdijen zijn circa 820 manuscripten overgeleverd.

  • de cisterciënzerabdij Ter Doest in Lissewege (ca. 340 bewaarde manuscripten),
  • de cisterciënzerabdij Ten Duinen in Koksijde (ca. 290),
  • de benedictijnenabdij Sint-Baafs in Gent (ca. 110),
  • de benedictijnenabdij Sint-Pieters in Gent (ca. 80).