Ga verder naar de inhoud

Mmmonk

Mmmonk verenigt zo'n 820 middeleeuwse manuscripten van de abdijen van Sint-Bavo, Sint-Pieter, Ten Duinen en Ter Doest. Ontdek een intellectuele en artistieke schat die teruggaat tot de 6de eeuw!

Nieuws

Mmmonk School 2023 programma en inschrijving

21 augustus 2023

Blokkeer alvast 17/11, 24/11 en 1/12/23 in je agenda voor een nieuwe editie van Mmmonk School met een ijzersterk programma!

Mmmonk enthousiast onthaald op IIIF Congres in Napels

31 augustus 2023

Het jaarlijkse internationale IIIF-congres werd dit jaar in juni in Napels georganiseerd. Mmmonk stelde er de demo voor de visualisering van complexe annotaties voor.

Brugge, Openbare Bibliotheek, Ms. 411, f. 32r

Mmmonk valt in de prijzen op internationale DH Awards

13 april 2023

Mmmonk werd door het publiek op het podium gestemd in de internationale DH Awards!

Over abdijen en manuscripten

Geschiedenis van de collecties

Diepgravende teksten over de geschiedenis en het profiel van de manuscripten en de abdijen.

Virtuele rondleidingen

Laat je rondleiden door de manuscripten en kom meer te weten over de auteurs, de kopiisten, de materialen, de lezers en de bibliotheken in de abdijen.

Mmmonk Topstukken

Een selectie blikvangers uit de Mmmonkcollectie.

Manuscripten door Kinderogen

Vijf kinderen kijken vol bewondering naar zes middeleeuwse manuscripten. Hoe geven zij betekenis aan deze bijzondere wereld van miniaturen, bladgoud, drolerieën, perkament en Latijnse teksten?

Mmmonk School

In november en december 2022 organiseerden Mmmonk en het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies een serie webinars met inleidingen bij uiteenlopende aspecten van het middeleeuwse boek. De sessies kan je herbekijken op deze website en op YouTube.

Tentoonstelling hedendaagse kunst

Zes kunstenaars maakten kunstwerken gebaseerd op de Mmmonk-wereld. Hun creatieve werk kan je bewonderen in de Brugse hoofdbibliotheek van 1 december 2022 tot 4 februari 2023. Van 7 februari tot eind april 2023 worden de kunstwerken tentoongesteld in de Boekentoren in Gent. Op onze website krijg je alvast van een prikkelend voorsmaakje.

Mmmonk Lesmap

Ben je onderwijzer en wil je met je leerlingen of studenten rond middeleeuwse manuscripten werken? Bekijk dan zeker het Mmmonk-lesmateriaal en inspiratie.

IIIF Workshop

IIF (International Image Interoperability Framework) biedt enkele interessante voordelen voor het gebruik van digitale beelden in onderwijs, onderzoek en communicatie. In onze workshop geven we tips & tricks om optimaal met digitale manuscripten aan de slag te gaan.

Liber Floridus IIIF annotatie demo

Voor Mmmonk ontwikkelden we een proof-of-concept voor de visualisering van annotaties op middeleeuwse manuscripten.

Over dit project

Mmmonk maakt de ca. 820 overgeleverde middeleeuwse manuscripten van de bibliotheken van vier belangrijke abdijen in middeleeuws Vlaanderen online beschikbaar via IIIF-standaarden. Kom meer te weten over onze doelstellingen, financiering, de samenstelling van het corpus, en partners.