Ga verder naar de inhoud

Mmmonk

Mmmonk verenigt zo'n 820 middeleeuwse manuscripten van de abdijen van Sint-Bavo, Sint-Pieter, Ten Duinen en Ter Doest. Ontdek een intellectuele en artistieke schat die teruggaat tot de 6de eeuw!

Nieuws

Brugge, Openbare Bibliotheek, Ms. 411, f. 32r

Tentoonstelling Mmmonkmanuscripten op Erfgoeddag

13 april 2023

Op 22 en 23 april 2023 kan je in de Openbare Bibliotheek Brugge uitzonderlijk een twintigtal bijzondere monastieke boeken bewonderen over dieren. Je kan dit weekend ook een workshop volgen over de productie van middeleeuwse boeken!

Eva caption

Mmmonk valt in de prijzen op internationale DH Awards

13 april 2023

Mmmonk werd door het publiek op het podium gestemd in de internationale DH Awards!

Amandus en metgezellen kerstenen Vlaanderen - Opname uit Het Verhaal van Vlaanderen

Mmmonk-manuscript in Het Verhaal Van Vlaanderen op VRT

31 januari 2023

In de derde aflevering van de VRT-reeks Het Verhaal van Vlaanderen speelt een manuscript uit de Sint-Pietersabdij de hoofdrol.

Over abdijen en manuscripten

Geschiedenis van de collecties

Diepgravende teksten over de geschiedenis en het profiel van de manuscripten en de abdijen.

Virtuele rondleidingen

Laat je rondleiden door de manuscripten en kom meer te weten over de auteurs, de kopiisten, de materialen, de lezers en de bibliotheken in de abdijen.

Mmmonk Topstukken

Een selectie blikvangers uit de Mmmonkcollectie.

Manuscripten door Kinderogen

Vijf kinderen kijken vol bewondering naar zes middeleeuwse manuscripten. Hoe geven zij betekenis aan deze bijzondere wereld van miniaturen, bladgoud, drolerieën, perkament en Latijnse teksten?

Mmmonk School

In november en december 2022 organiseerden Mmmonk en het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies een serie webinars met inleidingen bij uiteenlopende aspecten van het middeleeuwse boek. De sessies kan je herbekijken op deze website en op YouTube.

Tentoonstelling hedendaagse kunst

Zes kunstenaars maakten kunstwerken gebaseerd op de Mmmonk-wereld. Hun creatieve werk kan je bewonderen in de Brugse hoofdbibliotheek van 1 december 2022 tot 4 februari 2023. Van 7 februari tot eind april 2023 worden de kunstwerken tentoongesteld in de Boekentoren in Gent. Op onze website krijg je alvast van een prikkelend voorsmaakje.

Mmmonk Lesmap

Ben je onderwijzer en wil je met je leerlingen of studenten rond middeleeuwse manuscripten werken? Bekijk dan zeker het Mmmonk-lesmateriaal en inspiratie.

IIIF Workshop

IIF (International Image Interoperability Framework) biedt enkele interessante voordelen voor het gebruik van digitale beelden in onderwijs, onderzoek en communicatie. In onze workshop geven we tips & tricks om optimaal met digitale manuscripten aan de slag te gaan.

Liber Floridus IIIF annotatie demo

Voor Mmmonk ontwikkelden we een proof-of-concept voor de visualisering van annotaties op middeleeuwse manuscripten.

Over dit project

Mmmonk maakt de ca. 820 overgeleverde middeleeuwse manuscripten van de bibliotheken van vier belangrijke abdijen in middeleeuws Vlaanderen online beschikbaar via IIIF-standaarden. Kom meer te weten over onze doelstellingen, financiering, de samenstelling van het corpus, en partners.