Ga verder naar de inhoud

Save the date voor Mmmonk School 2024 met Christopher de Hamel

8 juli 2024

Mmmonk en het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies (UGent) organiseren eind 2024 de tweede editie van Mmmonk School: Lessen voor gevorderde beginners rond het middeleeuwse boek. Mmmonk School biedt een interdisciplinair praktijkgericht programma over middeleeuwse Vlaamse manuscripten. Experts geven een inleiding bij de belangrijkste concepten, methodes en vaardigheden uit hun discipline. De lessen zijn online, gratis, en open voor iedereen. Ze gaan door op drie opeenvolgende vrijdagen in november en december.

Data voor Mmmonk School 2024

Op 22 en 29 november kan je Mmmonk School online volgen, zoals steeds tussen 16u en 18u.


22 november 2024

16u - Alberto Campagnolo (KU Leuven): Hoe stel je een collatie op met de VisColl tool

17u - Laura Light (Les Enluminures): De revolutionaire vormgeving van de Bijbel in de 13de eeuw

29 november 2024

16u - Lisa Demets (UGent): Meertaligheid in middeleeuws Vlaanderen

17u - Hendrik Callewier (Rijksarchief): Onmisbare archiefbronnen voor biografisch onderzoek


Op 6 december verwelkom we Christopher de Hamel in Brugge voor een avondlezing gevolgd door een gezellige receptie.

Met zijn jarenlange ervaring als bibliothecaris van de Parker Library aan het Corpus Christi College in Cambridge en als veilingexpert bij Sotheby’s, is Christopher de Hamel een vooraanstaand expert op het gebied van middeleeuwse manuscripten. Bij het grote publiek kreeg hij bekendheid dankzij zijn bekroonde boek Meetings with Remarkable Manuscripts, waarin hij beroemde manuscripten vanuit verschillende invalshoeken opnieuw bekijkt en tot verrassende nieuwe inzichten komt. Een ideale pleitbezorger dus voor het multidisciplinaire ideaal van Mmmonk School!

Inschrijvingen

Details over de inschrijvingen volgen na de zomer.

Doelgroep

Wie manuscripten wil kunnen analyseren en beschrijven vanuit verschillende disciplines, bv. restaurator, collectiebeheerder, catalograaf, publieksmedewerker, onderwijzer, onderzoeker, student, erfgoedliefhebber.

(Bv. kunstexpert die toegang wil tot de teksten om de miniaturen beter te begrijpen, tekstexpert die miniatuur als kunstwerk wil leren analyseren en niet enkel als illustratie bij de tekst, historicus die naaistructuren van de band wil begrijpen als indicator voor datering en lokalisering, restaurator die beter inzicht wil in de inhoud van te behandelen werken, publieksmedewerker die rondleidingen wil leren maken met IIIF…)

Waarom organiseert Mmmonk een online cursus?

Manuscripten zijn als taarten: ze bestaan uit vele ingrediënten die samen een prachtig geheel vormen. Net zoals bij taart is in een manuscript elk onderdeel, hoe klein ook, even belangrijk: de band, de tekst, de taal, de verluchting, het schrift, de ontstaanscontext, het materiaal, de gebruikssporen… Wie slechts één van deze aspecten bestudeert zonder naar de andere te kijken, mist waar het om gaat. Om het geheel te waarderen en te begrijpen, moeten we bekijken hoe de verschillende onderdelen in verhouding staan tot elkaar. Maar zelfs voor de meest getrainde mediëvist zijn er niet genoeg uren in een dag om elke discipline onder de knie te krijgen. Gelukkig hoeft dat ook niet, en kan via interdisciplinaire samenwerking veel worden bereikt. Maar net zoals de chocolatier en de patissier slimmer en beter worden door bij elkaar in de leer te gaan, kunnen mediëvisten sterker worden door over het muurtje te kijken bij collega’s in andere disciplines. In de Mmmonk School krijgen liefhebbers van het middeleeuwse boek de kans om mee te kijken in de kookpotten van specialisten. De bedoeling is niet om nieuwe specialisten te creëren, maar om inzicht te verschaffen en waar nodig de drempelvrees weg te nemen, om zo bij te dragen aan een meer holistische benadering van het middeleeuwse boek.