Mmmonk School 2024
Mmmonk en het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies (UGent) organiseren eind 2024 de tweede editie van Mmmonk School: Lessen voor gevorderde beginners rond het middeleeuwse boek. Mmmonk School biedt een interdisciplinair praktijkgericht programma over middeleeuwse Vlaamse manuscripten. Experts geven een inleiding bij de belangrijkste concepten, methodes en vaardigheden uit hun discipline. De lessen zijn online, gratis, en open voor iedereen. Ze gaan door op drie opeenvolgende vrijdagen in november en december.
Programma Mmmonk School 2024
22 november 2024 - Online
16u - Alberto Campagnolo (KU Leuven): Hoe stel je een collatie op met de VisColl tool
17u - Laura Light (Les Enluminures): De revolutionaire vormgeving van de Bijbel in de 13de eeuw
29 november 2024 - Online
16u - Lisa Demets (UGent): Meertaligheid in middeleeuws Vlaanderen
17u - Hendrik Callewier (Rijksarchief): Onmisbare archiefbronnen voor biografisch onderzoek
6 december 2024 - 19u30-21u - Openbare Bibliotheek Brugge (Leeszaal)
Op 6 december verwelkom we Christopher de Hamel in Brugge voor een avondlezing gevolgd door een gezellige receptie.
Met zijn jarenlange ervaring als bibliothecaris van de Parker Library aan het Corpus Christi College in Cambridge en als veilingexpert bij Sotheby’s, is Christopher de Hamel een vooraanstaand expert op het gebied van middeleeuwse manuscripten. Bij het grote publiek kreeg hij bekendheid dankzij zijn bekroonde boek Meetings with Remarkable Manuscripts, waarin hij beroemde manuscripten vanuit verschillende invalshoeken opnieuw bekijkt en tot verrassende nieuwe inzichten komt. Een ideale pleitbezorger dus voor het multidisciplinaire ideaal van Mmmonk School!
Christopher de Hamel zal, zoals altijd op zijn onnavolgbare en boeiende wijze, vertellen over zijn leven te midden van middeleeuwse manuscripten. Hij belicht bijzondere "ontmoetingen" met Vlaamse verluchte boeken, vaak speciaal vervaardigd voor export, en legt uit waarom deze werken zo'n cruciale rol speelden in de bredere Europese geschiedenis. De Hamel neemt ons mee op een fascinerende reis naar Nieuw-Zeeland, waar hij de omzwervingen van twee Brugse getijdenboeken volgt, en deelt opmerkelijke ontdekkingen uit zijn tijd bij Sotheby's. De lezing eindigt dichter bij huis, met de Brugse meester Simon Bening, aan wie De Hamel meerdere hoofdstukken wijdde in zijn recent verschenen boek The Manuscripts Club.
Praktische info lezing 6 december
Leeszaal Openbare Bibliotheek Brugge, Kuipersstraat 3, 8000 Brugge.
Opgelet: Door de Kerstloop voor het goede doel zal de binnenstad op 6 december 's avonds druk zijn. Vanaf 19u25 wordt het parcours auto- en fietsvrij gemaakt. Te voet kan je overal door. De parking aan het Zand heeft grote capaciteit, maar je kan ook een plekje voor je auto reserveren.
19u30 tot 21u
Lezing gevolgd door receptie.
Inschrijven verplicht, €5 euro inkom aan de deur.
De voertaal van de online sessies en de live lezing in Brugge is het Engels. Op de Engelstalige versie van deze pagina vind je het uitgebreide programma en de biografieën van de sprekers.
Inschrijvingen online sessies
Schrijf je in voor de online sessies met Alberto Campagnolo, Laura Light, Lisa Demets en Hendrik Callewier.
Inschrijvingen Christopher de Hamel
Schrijf je in voor de lezing op 6 december in de Openbare Bibliotheek Brugge. (Opgelet: beperkt aantal plaatsen!)
Doelgroep
Wie manuscripten wil kunnen analyseren en beschrijven vanuit verschillende disciplines, bv. restaurator, collectiebeheerder, catalograaf, publieksmedewerker, onderwijzer, onderzoeker, student, erfgoedliefhebber.
(Bv. kunstexpert die toegang wil tot de teksten om de miniaturen beter te begrijpen, tekstexpert die miniatuur als kunstwerk wil leren analyseren en niet enkel als illustratie bij de tekst, historicus die naaistructuren van de band wil begrijpen als indicator voor datering en lokalisering, restaurator die beter inzicht wil in de inhoud van te behandelen werken, publieksmedewerker die rondleidingen wil leren maken met IIIF…)
Waarom organiseert Mmmonk een online cursus?
Manuscripten zijn als taarten: ze bestaan uit vele ingrediënten die samen een prachtig geheel vormen. Net zoals bij taart is in een manuscript elk onderdeel, hoe klein ook, even belangrijk: de band, de tekst, de taal, de verluchting, het schrift, de ontstaanscontext, het materiaal, de gebruikssporen… Wie slechts één van deze aspecten bestudeert zonder naar de andere te kijken, mist waar het om gaat. Om het geheel te waarderen en te begrijpen, moeten we bekijken hoe de verschillende onderdelen in verhouding staan tot elkaar. Maar zelfs voor de meest getrainde mediëvist zijn er niet genoeg uren in een dag om elke discipline onder de knie te krijgen. Gelukkig hoeft dat ook niet, en kan via interdisciplinaire samenwerking veel worden bereikt. Maar net zoals de chocolatier en de patissier slimmer en beter worden door bij elkaar in de leer te gaan, kunnen mediëvisten sterker worden door over het muurtje te kijken bij collega’s in andere disciplines. In de Mmmonk School krijgen liefhebbers van het middeleeuwse boek de kans om mee te kijken in de kookpotten van specialisten. De bedoeling is niet om nieuwe specialisten te creëren, maar om inzicht te verschaffen en waar nodig de drempelvrees weg te nemen, om zo bij te dragen aan een meer holistische benadering van het middeleeuwse boek.