Ga verder naar de inhoud

Mmmonk School

Mmmonk en het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies (UGent) organiseren samen de Mmmonk School: een serie van gratis webinars over het middeleeuwse boek door experten uit uiteenlopende disciplines. De opnames van de sessies kan je hier bekijken.

Mmmonk School – An Introduction to Medieval Liturgical Manuscripts

Dr. Diane Reilly (Indiana University Bloomington) en Dr. Susan Boynton (Colombia University New York) bespreken enkele opmerkelijke liturgische manuscripten uit de Mmmonk-abdijen.

Mmmonk School – An Introduction to Medieval Reading Culture: Boethius’ De consolatione philosophiae

Dr. Evelien Hauwaerts (Openbare Bibliotheek Brugge) geeft een inleiding op de studie van receptiegeschiedenis en leescultuur, aan de hand van vier Mmmonk-manuscripten met De consolatione philosophiae van Boethius. Een vergelijking tussen de manuscripten licht toe hoe de tekst werd ontvangen en gebruikt in uiteenlopende periodes en milieus. Tussen de regels door biedt de sessie ook een korte samenvatting van Boethius' meesterwerk.

Mmmonk School – An Introduction to the Analysis of Medieval Miniatures

Anne van Oosterwijk (Musea Brugge) licht toe hoe een kunsthistorica een miniatuur visueel analyseert en beschrijft op wetenschappelijke manier, aan de hand van voorbeelden uit Mmmonk-manuscripten.

Mmmonk School – An Introduction to Medieval Heraldry

Dr. Hanno Wijsman (Institut de Recherche et d'Histoire des Textes - CNRS) biedt een inleiding tot de heraldiek. Hij stelt de verschillende onderdelen van een wapen voor en legt de basis uit van de terminologie (in het Frans en het Engels) om wapenschilden te beschrijven.

Mmmonk School – An Introduction to Medieval Religious Communities in Flanders

Dr. Steven Vanderputten (UGent) presenteert een inleiding bij de belangrijkste fases in de ontwikkeling van religieuze gemeenschappen, zoals abdijen en kapittels, in middeleeuws Vlaanderen.

Mmmonk School – An Introduction to Medieval Dates

Dr. Mark Vermeer (KU Leuven) licht toe hoe middeleeuwers dateringen formuleerden. Hij overloopt verschillende jaarstijlen (bv. de Paascyclus) en bespreekt de handigste bronnen en tools om middeleeuwse formuleringen om te zetten naar dateringen volgens onze hedendaagse kalender.

Mmmonk School – An Introduction to IIIF in Education and Research

Sofie Veramme (Werkplaats Immaterieel Erfgoed) legt op een toegankelijke manier uit hoe IIIF (International Image Interoperability Framework) werkt en wat de voordelen zijn voor gebruik van digitale beelden in onderzoek, onderwijs en communicatie. De sessie vereist geen kennis van IT.

Mmmonk School – An Introduction to Medieval Bookbindings

Astrid Beckers, codicoloog en ervaren restaurator, biedt een heldere inleiding bij de studie van middeleeuwse boekbanden. Ze licht enkele sprekende voorbeelden toe uit de Mmmonk-abdijen.

De aankondiging met programma en voorstelling van de sprekers voor Mmmonk School 2022 kan je hier herbekijken. Hou onze website in de gaten voor nieuws over de editie van 2023!