Ga verder naar de inhoud

De conservatie van 20 middeleeuwse duinenhandschriften

20 september 2022

De conservatie van 20 middeleeuwse manuscripten uit het Grootseminarie Brugge afgewerkt (fase 1, 2020-2022)

Tussen 2020-2022 werden 20 waardevolle middeleeuwse manuscripten uit de voormalige cisterciënzer abdij van Ten Duinen succesvol bestudeert en geconserveerd door het team van het Book Heritage Lab (KU Leuven), onder leiding van prof. Dr. Lieve Watteeuw. Dit onderzoek en conservatie project is uitgevoerd met de steun van het Baillet Latour fonds van de Koning Boudewijn stichting.

De Duinen abdij was een van de oudste en grootste cisterciënzer abdijen van de lage landen. Ze werd opgericht in 1128 in Koksijde en sloot zich aan bij de cisterciënzer orde in 1138. Een van de meest waardevolle eigendommen van Ten Duinen was de collectie middeleeuwse manuscripten. In de 17de eeuw werd de bibliotheek van de abdij van Ter Doest (Lissewege) opgenomen in de bibliotheek van Ten Duinen. In deze periode stelde Carolus De Visch (1596-1666), de bibliothecaris van de abdijen, een catalogus samen en werden enkele boeken heringebonden. In de bibliotheek is een grote variëteit aan werken terug te vinden die de monniken nodig hadden in hun dagelijkse religieuze leven, zoals religieuze verhandelingen, bijbels, preken, gebedenboeken. De bibliotheek bevatte ook boeken met onderwerpen zoals oude literatuur, filosofie, juridische traktaten en wetenschappelijke teksten. Sinds 2015 zijn de manuscripten erkent als topstukken door de Vlaamse overheid.

Een van de manuscripten die een conservatie behandeling onderging is Hugo Folieto’s De Medicina Animae, een compendium van religieuze traktaten. Dit werk staat bekend om zijn rijke iconografie van vogels. Vandaag zijn de manuscripten van de voormalige cisterciënzer abdijen online te consulteren via het Mmmonk platform.

Roosje Baele, 15 september 2022 - https://theo.kuleuven.be/apps/... - vertaling door July Van Malderen