Ga verder naar de inhoud

Feestelijke lancering op 1 december

20 oktober 2022

Vanaf 1 december zetten de Openbare Bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent hun middeleeuwse manuscripten in de kijker. Samen presenteren ze mmmonk.be. Op dit online platform kan je alle nog bewaarde middeleeuwse monastieke manuscripten van de abdijen van Ter Doest, Ten Duinen, Sint-Baafs en Sint-Pieters tot in de kleinste details bewonderen. Een goudmijn voor onderzoekers, docenten en studenten en een openbaring voor al wie benieuwd is naar de boekenpracht uit die middeleeuwse abdijen. Mmmonk brengt collecties van over de hele wereld samen in één virtuele bibliotheek via IIIF, een digitale innovatie.

Feestelijke lancering

Tijdens de feestelijke lancering op donderdagavond 1 december (19u, Hoofdbibliotheek Biekorf, Brugge) geven experten toelichting bij de collectie en het online platform en krijg je enkele originele manuscripten te zien. We gaan ook in gesprek met Brugse en Gentse kunstenaars die aan de slag gingen voor het zijproject ‘mmmonk inspireert’. Afsluiten doen we met een receptie en een informele babbel met de projectmedewerkers en kunstenaars.

schrijf je gratis in

Mmmonk inspireert
Hedendaagse kunstenaars duiken in de manuscripten

De prachtig geïllustreerde handschriften zijn ook voor kunstenaars vandaag een bron van inspiratie. Jonge Brugse en Gentse kunstenaars lieten zich inspireren door de teksten, randversieringen, miniaturen en initialen. In Hoofdbibliotheek Biekorf kan je tot 5 februari 2023 hun werk bekijken.

Hoe kunstenaar Eva Dinneweth zich laat inspireren door de manuscripten kan je lezen in het nieuwe magazine ‘Inzoemen‘ van de Openbare Bibliotheek Brugge. (p 18-19)

Mmmonk School
Online lessenreeks voor professionals en erfgoedliefhebbers

Ben je vertrouwd met middeleeuwse manuscripten en wil je je verdiepen in één of meerdere specifieke disciplines? Dan is deze online lessenreeks beslist iets voor jou. Aan de hand van IIIF-beelden uit het Mmmonk-corpus demonstreren experten hoe ze te werk gaan om een concrete vraag of concreet probleem op te lossen. Denk aan de datering van boekbanden, de beschrijving van miniaturen, het identificeren van wapenschilden, enz. De lessenreeks wordt georganiseerd in samenwerking met het Henri Pirenne Instituut. De lessen vinden plaats op 18 november, 25 november, 2 december en 9 december.

meer info en inschrijven