Ga verder naar de inhoud

Guided Viewings: ontdek de 4 varianten en ga zelf aan de slag!

21 september 2022

Wat is een guided viewing, wat heeft dat met het project te maken en wat kan je er zelf allemaal mee doen? We leggen het je graag uit in dit artikel, tonen enkele voorbeelden en nadien kan je zelf aan de slag met de tutorial.

Wat is een guided viewing?

Guided viewing is een online presentatievorm waarbij manuscripten of andere visuele materialen zoals schilderijen, prenten, enz. worden voorzien van tekst- of audiocommentaar. Het is een digitale manier om een verhaal te vertellen. De blik van de lezer wordt over de details en de folio’s geleid. Door gebruik te maken van een of meerdere IIIF-manifesten moeten de beelden niet gedupliceerd worden en op de eigen server gehost. Dit staat garant voor een hoge kwaliteit en snelle visualisering. De beelden blijven zo meer dan louter afbeeldingen maar blijven in hun context verbonden met hun metadata.

Het leent zich uitstekend voor onderwijs, onderzoek, communicatie en erfgoedwerking. Tot nu toe waren guided viewings toegespitst op enkelvoudige materialen zoals foto’s en schilderijen, en niet op meervoudige objecten zoals boeken. Er bestaan verschillende toepassingen die gebruik maken van het concept van ‘guided viewing’. Een voorbeeld met enkelvoudig materiaal is hier te bekijken. We zien het schilderij de ambassadeurs van Holbein en worden over het doek meegenomen naar verschillende details die aan de hand van de tekst verduidelijkt worden.

Wat draagt Mmmonk bij?

Het voorbeeld van ‘De Ambassadeurs’ toont een enkelvoudig object. Boeken zijn meervoudige objecten. De bestaande toepassingen waren niet uitgerust om meervoudige objecten te verwerken. Daarnaast zagen we ook een meerwaarde in de mogelijkheid om YouTube-video’s toe te voegen aan guided viewings. Samen met Mnemoscene, de ontwikkelaar van Exhibit , hebben we de bestaande toepassing uitgediept en het mogelijk gemaakt om manuscripten te presenteren in combinatie met YouTube-video’s.

De aangepaste tool wordt ingezet om inspirerende educatieve content te creëren en moet toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn voor een breder publiek. De guided viewings kunnen bovendien geïntegreerd worden in html-websites. We voorzien tutorials die gebruikers op weg helpen om een guided viewing te maken en op de eigen website te plaatsen.

Enkele voorbeelden van guided viewings

Het resultaat van onze samenwerking met Exhibit is een toepassing waarbij je IIIF-manifesten en YouTube-video’s kan toevoegen om zo digitaal een verhaal te vertellen. Dat kan op vier verschillende manieren. In de kioskversie wordt de guided viewing automatisch afgespeeld. In de scrolversie, scrol je door het verhaal. In de slidesversie klik je zelf verder en met de quizversie kan je de bezoeker nog meer betrekken in de guided viewing. 

We geven graag van elke versie een voorbeeld. Dr. Evelien Hauwaerts van de Openbare Bibliotheek Brugge maakte deze eerste guided viewing. Het onderwerp is manuscript 131 dat de regel van de tempeliers bevat.

Deze tweede guided viewing werd eveneens door Dr. Evelien Hauwaerts gemaakt en neemt je mee doorheen enkele manuscripten naar de commentaren achtergelaten door enkele kopiisten.

In deze derde guided viewing, gemaakt door projectmedewerker July Van Malderen, kom je te weten wat een kapitaal is en welke de verschillende soorten zijn die je kan terug vinden op de Gotische manuscripten in de Openbare Bibliotheek Brugge.

Met de quizversie van de guided viewing over kapitalen en Gothische manuscripten kun je testen hoe goed je alles onthouden hebt.

Hoe maak je een guided viewing? Ga er zelf mee aan de slag!

Zoals te zien is uit de vier bovenstaande voorbeelden hebben we zelf al enige ervaring met het maken van guided viewings. Deze toepassing is heel toegankelijk en makkelijk in gebruik. Op de website zelf staat heel wat uitleg te vinden maar wij hebben ook een tutorial (nog linken) gemaakt. Pieter Buellens is zelf aan de slag gegaan met deze toepassing en heeft daar deze geweldige GV mee gemaakt. (nog linken)

Wil je hiermee graag zelf aan de slag? Ga naar https://mmmonk.vercel.app/ en maak je eigen guided viewing!