Mmmonk IIIF Workshop op IIIF 2024 Congres in Los Angeles
Onze Mmmonk IIIF Workshop voor eindgebruikers is een unieke gelegenheid voor IT-leken om de voordelen van IIIF te ontdekken. Op het IIIF Congres in LA werd dan ook met veel interesse geluisterd naar onze aanpak om eindgebruikers te overtuigen van IIIF.
Nieuw perspectief: IIIF voor en door eindgebruikers
IIIF wordt door meer en meer instellingen gebruikt voor het beheer van digitale beelden. In onze lijst met voorbeelden vind je een representatief beeld van instellingen die IIIF implementeren. Maar hoe zit het met de eindgebruikers, de mensen die voor hun job of studie of onderzoek vaak werken met digitale beelden van erfgoed en kunst? Die lijken voorlopig niet zo vlot hun weg te vinden naar de wereld van IIIF. Nochtans zijn er net voor hen heel veel voordelen verbonden aan het gebruik van IIIF-beelden! Dankzij IIIF kan je onder andere:
- onnodige duplicaten van beelden vermijden,
- vlot details op een beeld delen zonder de rijke context te verliezen,
- beelden van hoge kwaliteit bekijken in gebruiksvriendelijke viewers,
- en efficiënt met digitale beelden aan de slag gaan in gratis tools (bv. beelden vergelijken in één viewer, een tentoonstelling maken, kaarten geotaggen).
De bestaande training vanuit de IIIF-wereld is vooral gericht op mensen met een technische achtergrond of interesse. Vanuit het Mmmonk project creëerden we daarom een workshop voor eindgebruikers: de mensen die digitale beelden gebruiken voor onderzoek en publiekswerking maar niet per se hoeven te weten hoe IIIF technisch in elkaar zit. De mosterd moesten we niet ver zoeken: we noteerden gewoon de trucjes en tips die we zelf heel nuttig vinden in onze job als erfgoedbeheerders. Dat perspectief was nieuw in de IIIF-gemeenschap.
Warm onthaald in de IIIF-gemeenschap
De workshop vulde blijkbaar een echte lacune op en werd dan ook warm onthaald. Niet alleen door de eindgebruikers, die tot dan vooral technische info vonden. Maar ook door de ontwikkelaars en designers, die zich tegenwoordig ook inschrijven voor de workshop om inzicht te krijgen in de noden en gewoontes van eindgebruikers. De workshop levert ook heel concrete feedback op van eindgebruikers, die live de toepassingen testen. Hun ideeën verzamelden we hier, als input voor de ontwikkelaars en ontwerpers.
Het jaarlijkse IIIF congres vond dit jaar plaats in Los Angeles, op de campus van UCLA en in het Getty Museum. Onze Birds of a Feather sessie van twee uur vond plaats op 6 juni in de Charles E. Young Research Library op de UCLA campus.
Birds of a Feather: interactieve sessie van 2 uur
In het eerste deel van onze Birds of a Feather sessie op 6 juni stelde Evelien Hauwaerts (Openbare Bibliotheek Brugge) voor hoe we de workshop strategisch inzetten om de groep eindgebruikers uit te breiden, maar ook om meer draagvlak te creëren voor IIIF binnen instellingen zelf. Door personeel van musea, bibliotheken en andere instellingen warm te maken voor de voordelen, creëren we een netwerk van ambassadeurs die op hun beurt weer bij anderen kunnen pleiten voor IIIF. Evelien ging in op de keuzes die we maakten op vlak van inhoud en format en op de lessen die we geleerd hebben na ruim 15 workshops voor ruim 300 deelnemers. Er was onder andere veel interesse voor de specifieke scenario's en voorbeelden die we gebruiken in de workshop en die nauw aansluiten bij de leefwereld van de deelnemers.
In het tweede deel stelde Nastasia Vanderperren (meemoo - Vlaams Instituut voor het Archief) de resultaten voor van de UX survey die we deden bij de deelnemers van de workshop. In de bevraging peilden we naar de impact van de workshop (= gingen de deelnemers nadien ook echt aan de slag met IIIF en gingen ze zelf IIIF aanbevelen?) en naar noden, wensen en andere feedback. De bevraging werd beantwoord door zo'n 65 deelnemers, waardoor het het grootste IIIF UX onderzoek is tot nu toe. De vragen en antwoorden van de bevraging vind je hier. De conclusies uit de bevraging werden nadien gretig besproken, en ook lang na het einde van de sessie gingen de gesprekken door.
De Mmmonk IIIF Workshop zal binnenkort op de website van het IIIF Consortium worden geplaatst, zodat iedereen het stappenplan kan gebruiken om zelf IIIF-training te geven binnen de eigen netwerken.