Ga verder naar de inhoud

Middeleeuwse manuscripten door kinderogen

Ga mee op ontdekking in de manuscripten met Robbe (5), Elias (6), Maarten (8), Berre (10) en Elin (10).

Vijf kinderen kijken vol bewondering naar zes middeleeuwse manuscripten. Hoe geven zij betekenis aan deze bijzondere wereld van miniaturen, bladgoud, drolerieën, perkament en Latijnse teksten? Wat ontdekken zij met hun onbevangen blik en wat kunnen experten hiervan opsteken?

De serie Middeleeuwse manuscripten door kinderogen kan gebruikt worden in het basisonderwijs om met kinderen in gesprek te gaan over middeleeuwse kunst.

Middeleeuwse miniaturen door kinderogen - 1 -

In deze video beschrijven Robbe (5) en Berre (10) twee verluchte manuscripten: een kopie van het beroemde Liber Floridus van Lambert van Sint-Omaars en een laat middeleeuwse kopie van de Facta et dicta memorabilia van Valerius Maximus.

Middeleeuwse miniaturen door kinderogen - 2 -

In deze video beschrijft Elin (10) een miniatuur in een 15de-eeuwse kopie van de Genealogia deorum van Giovanni Boccaccio.

Middeleeuwse miniaturen door kinderogen - 3 -

In deze video beschrijven Elias (6) en Maarten (8) grappige figuurtjes in de marges van een 13de-eeuwse kopie van de Speculum doctrinale van Vincent van Beauvais.

Middeleeuwse miniaturen door kinderogen - 4 -

In deze video beschrijven Elias (6) en Maarten (8) de monsters en fantasiedieren in een 15de-eeuwse kopie van De natura rerum van Thomas van Cantimpré.

Leerkracht? Ga aan de slag met onze lesmap!

Geïnspireerd door onze jonge ontdekkers? We hebben een lesmap op maat gemaakt voor lager onderwijs om zelf aan de slag te gaan met onze reproducties.