Ga verder naar de inhoud

Video's

Op deze pagina vind je een overzicht van alle video content over de manuscripten en de abdijen van het Mmmonk-project.

Mmmonk School - Lessen over het middeleeuwse boek voor gevorderde beginners

Mmmonk School zijn webinars waarin experten een basisinleiding geven bij hun specialiteit. De editie van 2022 behandelde middeleeuwse boekbanden, religieuze gemeenschappen, heraldiek, miniaturen, leescultuur, liturgische manuscripten, dateringen, en digitaal onderzoek via IIIF. De editie van 2023 gaf een inleiding bij polyfonische manuscripten, biocodicologie, leescultuur bij Cisterciënzers, circulaire leesstrategie in het Liber Floridus, digitale objecten, en het middeleeuwse boek als een fenomenologisch object.

Middeleeuwse manuscripten door kinderogen

Vijf kinderen kijken vol bewondering naar zes middeleeuwse manuscripten. Hoe geven zij betekenis aan deze bijzondere wereld van miniaturen, bladgoud, drolerieën, perkament en Latijnse teksten? Wat ontdekken zij met hun onbevangen blik en wat kunnen experten hiervan opsteken?

Mmmonk project herenigt middeleeuwse monastieke manuscripten via IIIF

Een korte video om het project voor te stellen.

De middeleeuwse bibliotheek van de Duinenabdij

Ludo Vandamme, voormalig curator van de handschriften van de Openbare Bibliotheek Brugge, stelt de handschriften van Ten Duinen voor op het congres 'De Grisailles & het kunstpatrimonium van de Duinenabdij' (18 november 2022 in cc Casino Koksijde).

Miraeuslezing Brugge 2021

Dr. Jenneka Janzen promoveerde op 3 september 2019 aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar de vroegste handschriften van de cisterciënzerabdij Ten Duinen.

Door de fysieke kenmerken (zoals prikking in de binnenmarge, fenestrae en vooral de bijzondere foliëring uit het derde kwart van de dertiende eeuw die typerend was voor Ten Duinen) en het schrift van deze handschriften minutieus te onderzoeken konden de vroege manuscripten voor het eerst precies worden gedateerd. Dit leidde vervolgens naar antwoorden op vragen over de werking van een scriptorium (ordening, boekkettingen), internationale uitwisseling van boeken, en veranderende leesgewoontes (accenten in voorleeshandschriften tot 1200) bij vroege cisterciënzers.

Ontdek ook

Presentaties over Mmmonk

Opnames van lezingen over het Mmmonk-project.

Virtuele rondleidingen

Laat je rondleiden door de manuscripten en kom meer te weten over de auteurs, de kopiisten, de materialen, de lezers en de bibliotheken in de abdijen.

Thematische collecties

Ontdek hier bijzondere deelcollecties van abten, abdijen, enzovoort.