Ga verder naar de inhoud

Grootseminarie Brugge

Het Grootseminarie Ten Duinen bewaart 101 middeleeuwse manuscripten van de voormalige abdijen van Ten Duinen en Ter Doest.

Daarnaast bezit het ook het archief van deze abdijen, met een uitgebreide charterverzameling, rekeningen en documenten uit de periode ca. 1106-1830. Verder bewaart de bibliotheek 324 incunabelen, 746 postincunabelen en een groot aantal oude drukken. Het GS Ten Duinen huist op de site en in de gebouwen van de voormalige Duinenabdij, die hier gevestigd was tussen 1627 en 1796. De boekencollecties worden hier dus in situ bewaard. Sinds 2015 zijn de Duinenhandschriften, samen met de Duinen- en Doestcollectie in de Openbare Bibliotheek Brugge, door de Vlaamse Gemeenschap erkend als ‘Vlaams Topstuk’.

De ontsluiting van de manuscripten van het GS Ten Duinen zit in een stroomversnelling dankzij twee projecten die met subsidies werden gehonoreerd door de Vlaamse Gemeenschap: Mmmonk digitaliseert de manuscripten, sommige voor de eerste keer ooit, en maakt ze beschikbaar in IIIF-formaat; Medieval Manuscripts in Flemish Collections (Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw) creëert wetenschappelijke catalogusbeschrijvingen. Voor de actieve conservatie-restauratie van de middeleeuwse handschriften van Ten Duinen en Ter Doest werkt het GS Ten Duinen samen met het Book Heritage Lab van de KU Leuven.

Het Grootseminarie Ten Duinen is het diocesane huis voor de opleiding en permanente vorming van priesters, diakens, parochieassistenten, en geïnteresseerde leken. Het Grootseminarie staat zo met beide voeten in de religieuze intellectuele wereld die ook werd beleefd in de abdijen van Ten Duinen, Ter Doest, Sint-Baafs en Sint-Pieters.

Grootseminarie Ten Duinen Brugge

Potterierei 72
8000 Brugge
http://www.grootseminariebrugge.be/archief.htm
archief@bisdombrugge.be
+32 50 33 03 62 of +32 50 33 59 05


Teamleden Mmmonk

  • Céline Decottignies – archivaris en conservator manuscripten
  • Stefaan Franco – hoofdbibliothecaris

Bezoek de website