Ga verder naar de inhoud

Presentaties over Mmmonk

Mmmonk is een ambitieus project. Het verenigt circa 820 manuscripten door gebruik te maken van een innovatieve technologie: IIIF. Om dit te doen hebben we op voorhand veel onderzoek gevoerd en hebben we de sector en potentiële gebruikers bevraagd. Nadien zijn we in zee gegaan met ontwikkelaars om de catalogus, website, guided-viewing-tool en annotatie-demo te ontwikkelen.

Om de sector op de hoogte te houden van onze plannen en van de vooruitgang van ons project, en om zelf de vinger aan de pols te houden van een snel evoluerende IT-sector, gaven we lezingen op congressen en studiedagen. Waar beschikbaar vind je daarvan op deze pagina de opnames of PDF.

Mmmonk projectvoorstelling oplevering

Een uitgebreide diapresentatie over het corpus, de methode en de resultaten. Voorgesteld onder andere tijdens de plechtige lancering in de Openbare Bibliotheek op 1 december 2022 en tijdens het slotevent in de KBR op 17 februari 2023.

Visualizing multi-layered annotations: the case of the Liber Floridus manuscript - 2023 IIIF Annual Conference (Napels)

Lezing op het 2023 IIIF Conference door Evelien Hauwaerts (Openbare Bibliotheek Brugge) op 8 juni 2023. Focus op de Liber Floridus annotatie demo en de IIIF workshop. Video vanaf minuut 41:06.

Mmmonk: Agile IIIF for Small Heritage Institutions - 2021 IIIF Annual Conference (online)

Lezing op het 2021 IIIF Conference door Katrien Deroo, Sofie Veramme en Evelien Hauwaerts (Openbare Bibliotheek Brugge) op 24 juni 2021. Focus op de implementatie van IIIF in kleine instellingen.

Connecting Medieval Monastic Manuscripts: metadata aggregation using IIIF manifests - KBR Brussel

Lezing op het Linked Data and International Standards for Cultural Heritage congres in de Koninklijke Bibliotheek (KBR) op 14 september 2022 door Evelien Hauwaerts en Sofie Veramme (Openbare Bibliotheek Brugge). Focus op metadata-aggregatie uit IIIF-manifesten.

Mmonk - Crossing institutional boundaries with IIIF - 2019 IIIF Annual Conference

Lightning talk op het 2019 IIIF Annual Conference (Göttingen) door Dries Moreels (Universiteitsbibliotheek Gent) in juni 2021. Focus op de voorstelling van het project.

IIIF annotaties - IIIF Fridays (online)

Voorstelling van IIIF annotaties op de 5de IIIF Friday, door Katrien Deroo (Openbare Bibliotheek Brugge).

IIIF Fridays zijn sessies van elk 60 à 90 minuten waarin IIIF-experten in Vlaanderen informatie delen over lopende projecten, demonstraties geven, en in discussie gaan. Georganiseerd door de Vlaamse Kunstcollectie, Openbare Bibliotheek Brugge, UGent en meemoo vzw.

Mmmonk IIIF-workshop - KU Leuven (seminarie kunstwetenschappen Prof. Dr. Lieve Watteeuw)

Op 18 november 2022 kregen de studenten kunstwetenschappen van professor dr. Lieve Watteeuw een intensieve workshop over hergebruik van IIIF-beelden, met een inleiding over erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en over het Mmmonk-project.

Podcast met July en Katrien van Mmmonk

Stad Brugge interviewde July Van Malderen en Katrien Deroo voor de podcast ‘Werken bij Brugge’. July heeft alle manuscripten van de Brugse abdijen Ten Duinen en Ter Doest één voor één gedigitaliseerd. En Katrien maakt deze unieke collectie nu, samen met het projectteam, beschikbaar voor het brede publiek.

Ook interessant

Documentatie

Rapporten, draaiboeken, aanbevelingen voor de sector.

Workshop Werken met IIIF beelden in onderzoek, onderwijs en communicatie

Leer in enkele simpele stappen hoe je IIIF kan inzetten in onderwijs, onderzoek en communicatie. Geen IT-kennis vereist!

Video's

Educatieve video's over de manuscripten en de abdijen van het Mmmonk-project.