Ga verder naar de inhoud

Mmmonk

Mmmonk verenigt zo'n 820 middeleeuwse manuscripten van de abdijen van Sint-Bavo, Sint-Pieter, Ten Duinen en Ter Doest. Ontdek een intellectuele en artistieke schat die teruggaat tot de 6de eeuw!

Mmmonk School

Gratis webinars in november en december 2022 over middeleeuwse manuscripten. Internationale experten vertellen over boekbanden, heraldiek, tijdrekenen, religieuze mecenassen, leescultuur, liturgische boeken, digitale manuscripten en miniatuurkunst. Iedereen van harte welkom!

Over abdijen en manuscripten

Geschiedenis van de collecties

Diepgravende teksten over de geschiedenis en het profiel van de manuscripten en de abdijen.

Thematische collecties

Ontdek hier bijzondere deelcollecties van abten, abdijen, enzovoort.

Virtuele rondleidingen

Laat je rondleiden door de manuscripten en kom meer te weten over de auteurs, de kopiisten, de materialen, de lezers en de bibliotheken in de abdijen.

Tentoonstelling hedendaagse kunst

Zes kunstenaars maakten kunstwerken gebaseerd op de Mmmonk-wereld. Hun creatieve werk kan je bewonderen in de Brugse hoofdbibliotheek van 1 december 2022 tot 4 februari 2023. Op onze website krijg je alvast van een prikkelend voorsmaakje.

Manuscripten door Kinderogen

Vijf kinderen kijken vol bewondering naar zes middeleeuwse manuscripten. Hoe geven zij betekenis aan deze bijzondere wereld van miniaturen, bladgoud, drolerieën, perkament en Latijnse teksten?

Mmmonk Lesmap

Ben je onderwijzer en wil je met je leerlingen of studenten rond middeleeuwse manuscripten werken? Bekijk dan zeker het Mmmonk-lesmateriaal en inspiratie.

IIIF Workshop

IIF (International Image Interoperability Framework) biedt enkele interessante voordelen voor het gebruik van digitale beelden in onderwijs, onderzoek en communicatie. In onze workshop geven we tips & tricks om optimaal met digitale manuscripten aan de slag te gaan.

Liber Floridus IIIF annotatie demo

Voor Mmmonk ontwikkelden we een proof-of-concept voor de visualisering van annotaties op middeleeuwse manuscripten.

Nieuws

Feestelijke lancering op 1 december

20 oktober 2022
Vanaf 1 december zetten de Openbare Bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent hun…

Schrijf je nu in voor Mmmonk School

20 oktober 2022
Het Mmmonk-project en het Henri Pirenne Instituut (UGent) organiseren eind 2022 de Mmmonk School: Lessen voor gevorderde beginners rond het…

Herbekijk de presentatie over IIIF op het congres 'Linked Data and International Standards for Cultural Heritage'

20 oktober 2022
Op 14 september spraken Evelien Hauwaerts en Sofie Veramme op het congres 'Linked Data and International Standards for Cultural Heritage'…

Over dit project

Mmmonk maakt de ca. 820 overgeleverde middeleeuwse manuscripten van de bibliotheken van vier belangrijke abdijen in middeleeuws Vlaanderen online beschikbaar via IIIF-standaarden. Kom meer te weten over onze doelstellingen, financiering, de samenstelling van het corpus, en partners.